Escultura Aborigen Avià

Berguedà
Avinguda Francesc Macià / carrer del Roure
Al nucli d'Avià

Coordenades:

42.07841
1.81788
402219
4659158
08011-202
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XXI
2017
Javier Olaizola
Bo
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Pública
Ajuntament d'Avià. Av. Pau Casals, 22. 08610. AVIÀ
María del Agua Cortés Elía

Escultura situada en una rotonda a l'entrada d'Avià. La peça és un cèrcol de ferro disposat vertical i dividit en dues meitats, un costat està omplert amb seccions circulars de troncs d'arbre, i l'altre amb maons d'argila disposats formant un mur. La part de fusta vol recordar els boscos de pi de la comarca, mentre que la part de rajols vol recordar el color de la terra, relacionant-la amb l'entorn natural d'Avià. El cercle de ferro que lliga la peça simbolitza l'energia, la simbiosi entre les dues parts, la persona i la terra, la persona que la cuida amb estima i respecte cap a la naturalesa. La intenció de l'artista és fer homenatge a tota la gent que ha dedicat la seva vida a treballar amb les mans. S'acompanya d'una placa amb un poema de l'artista de Casserres Josep Grifoll, que diu: "Persona que ha sabut veure que es viu girant al revés".

El seu creador és l'artista basc resident al Berguedà Javier Olaizola, natural d'Errenteria (1961), picapedrer de professió, en l'àmbit de l'escultura. Aborigen és una escultura que vincula l'entorn i la terra, inspirada en els colors de l'entorn. L'obra s'emmarca dins el projecte
AviART, que ha finançat l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i que té per objectiu transformar i embellir Avià.