Escorxador
Copons

    Anoia
    Carrer de Vilanova, 55, 08289
    Emplaçament
    A l'extrem de migdia del nucli urbà, sota el pont d'accés al poble damunt la riera de Sant Pere
    415m

    Coordenades:

    41.63458
    1.51874
    376625
    4610265
    Número de fitxa
    08071-201
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Caldria arranjar els emmarcaments d'algunes obertures.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 6605404CG7160N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici cantoner de grans dimensions i planta rectangular, format per tres cossos adossats. El volum principal presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i cinc xemeneies independents, que també estan cobertes amb teuladetes de dues aigues. Està distribuit en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada al carrer de Vilanova. Totes les obertures de l'edifici són rectangulars, han estat reformades i presenten la mateixa ordenació simètrica en tots els paraments. A la façana principal, les obertures de la planta baixa han estat molt transformades, amb la intenció d'adaptar-les al seu ús actual. L'accés principal està situat a la banda de tramuntana d'aquest parament. En aquest punt destaquen dos balcons simples al primer pis i una finestra balconera a la segona planta. Pel que fa als pisos superiors, cal destacar les finestres del primer pis, ja que conserven en bona part les llindes originals bastides en maons disposats a sardinell. Aquest parament està rematat per una cornisa sostinguda amb una solera de llates i bigues de fusta, amb les rajoles decorades amb rombes acolorits. Aquesta cornisa també es documenta a la resta de paraments de l'edifici principal. En general, la construcció deixa l'aparell de l'obra vist, bastit amb pedres sense treballar de diverses mides, disposades irregularment i lligades amb abundant morter. Els cossos auxiliars s'adossen al principal per la banda de migdia i llevant. Es tracta de construccions bastides amb totxos, blocs i cobertes d'uralita, afegides posteriorment.

    Tenim notícia que en aquest edifici hi havia hagut una fàbrica tèxtil que rebia l'aigua d'una mina que també alimentava el molí fariner de cal Solé i el del Madora, ambdós al carrer del Raval, i finalment també la fàbrica dels Nocs.

    SAUMELL GASSÓ, Jordi (2006). "Protegim el patrimoni històric de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 22, p. 6.