Escoles (Escoles Velles, Casa de Cultura)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  C/ Vapor s/n
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.68144
  2.05696
  421511
  4614837
  Número de fitxa
  08223 - 21
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1924
  Antoni de Falguera
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 721 (Comissió urbnisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  27961
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Llorenç Savall
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Edifici rectangular amb teulada a dues vessants, que havia acollit dues grans aules i altres serveis. Les dues façanes laterals tenen el carener ondulat i decorat amb volutes, i damunt el frontó de l'entrada hi ha un gran escut. L'edifici ha estat rehabilitat i repintat recentment, i el seu entorn s'ha agençat per a parc infantil públic.

  Els actuals colors exteriors són molt característics: parets ganats i decoracions blanc trencat.

  Edifici concebut per a escola pública i iniciat l'any 1915; nombrosos entrebancs van postergar la seva obertura a l'any 1924, vicissituds de les quals és testimoni l'escut que corona l'entrada, sense cap motiu a causa dels canvis polítics de l'època. L'arquitecte projectista era Antoni de Falguera i el contractista fou Joan Pla. Amb el parèntesi de la guerra civil, en què l'escola va ser traslladada a Ca l'Albagés, l'edifici va mantenir aquest ús fins als anys setanta, en què es féu un nou equipament; actualment acull la casa de cultura amb diversos usos (sala pública, biblioteca, seu de diverses entitats..). Als anys 20-30 els alumnes van publicar un 'Butlletí Escolar'.
  Josep Gras i Casasayas hi exercí de mestre durant molts anys, i en reconeixement a la seva activitat les escoles noves duen el seu nom.

  CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.