Escola Montserrat
Malgrat de Mar

Juli M. Fossas
    BCIL. 4987-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme. 13/07/2005
    Ajuntament de Malgrat. Carrer del Carme, 30. 08380 Malgrat de Mar
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

L'escola Montserrat és un edifici d'estil noucentista construït durant la primera meitat del segle XX. Està format per diversos volums superposats, disposats simètricament a l'entorn de tres pavellons longitudinals. Presenta un sol nivell d'alçat, excepte el pavelló central que té dos nivells, i tenen la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El pavelló central presenta una entrada porxada amb dues columes estriades amb capitells dòrics i tres finestrals d'arc pla arrebossat al pis. La part superior del frontis està definida per un escut de pedra de Malgrat entre garlandes sobre un mosaic semicircular on hi consten escrites les branques del coneixement: RELIGION, CIENCIAS, LETRAS i ARTES. El coronament és esgraonat amb volutes. Aquest volum central enllaça amb els pavellons laterals a través de sengles cossos que es troben enretirats respecte els anteriors. Són de menor alçada i presenten un portal, reconvertit en finestra en la darrera intervenció, d'arc de mig punt emmarcat amb pedra. A banda i banda hi ha dos grups de finestres separades per un pilar que imita una columna clàssica a la part superior, enllaçades formalment amb un guardapols. El coronament arrenca des d'una cornisa motllurada i sobresurt a la part central amb un capcer semicircular que inclou una orla motllurada i decorada amb garlandes, on hi consta "NIÑOS" i "NIÑAS", respectivament. Pel que fa als pavellons laterals, presenten una placa commemmorativa de marbre emmarcada per un frontó semicircular on hi consta l'any "1926" i "1927" respectivament. A banda i banda hi ha esgrafiats plafons rectangulars esgrafiats amb les virtuts cardinals: PRUDENCIA, JUSTICIA, FORTALEZA i TEMPLANZA. La part superior de les façanes presenta una obertura semicircular amb gelosa i emmarcament de pedra motllurada, sobre la qual hi ha el coronament triangular amb un petit capcer quadrangular que arrenca des de petits pilars amb orles esculpides i boles decoratives. A la part posterior s'hi han afegit alguns cossos que responen a la necessitat d'ampliació de l'escola. A l'interior en destaca l'escalinata del cos central que porta fins a la biblioteca, on el sostre està acabat amb decoració de guix. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat.

També és coneix com l'Agrupació Escolar Nostra Senyora de Montserrat.

Les escoles públiques de Malgrat estaven situades fins a l'any 1926 en tres locals particulars dels quals l'Ajuntament en pagava un lloguer. La falta d'espai va propiciar que l'Ajuntament adquirís uns terrenys als afores del poble per construir-hi una nova escola. El projecte s'encarregà a l'arquitecte Juli M. Fossas i l'empresa constructora Pallàs Gramadé i Donadeu, qui pocs anys més tard construiria el cremallera de Núria. Fou inaugurada oficialment el 28 d'agost de 1927 per l'aleshores alcalde de Malgrat Lluís de Caralt i Fors. Des del seu inici, les escoles nacionals preveien la separació dels nens i les nenes en mòduls diferenciats.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.