Escola de Viladomiu Vell
Gironella

Carrer Puig d'Alp, Escala 1 1r 1a 08680 Gironella

Associació de Veïns de Viladomiu Vell
    Sara Simon Vilardaga

Les escoles de Viladomiu Vell, situades a l'edifici del davant de l'església de Sant Marc de Viladomiu Vell, conserva els espais interiors de les dues aules que havien conformat l'escola de la colònia. Ambdues aules encara disposen de mobiliari i objectes de l'antiga escola. Els espais compten amb grans finestrals que faciliten l'entrada de llum natural; a la part posterior de l'escola es surt cap el que era el pati de l'escola. Ambdues aules compten amb la tarima on es col·locava el o la mestra, l'aula més gran encara conserva la pissarra pintada a la paret, l'escriptori del mestre, alguns quadres, creus, o un calendari escolar penjats a les parets. L'aula gran disposa d'un armari amb vidres, en el que es conserva una col·lecció de llibres de l'escola. Conserven nombrosos pupitres, junt amb alguna altra taula i cadires, i algun banc també de l'escola. A l'espai es custodien els diversos objectes que s'han conservat de l'escola, com regles, altres objectes per prendre mesures o fer càlculs, així com un armari amb que acull una petita col·lecció de fòssils o ampolletes de vidre.

L'escola és de l'Associació de Veïns de Viladomiu Vell, qui en té cura i vetlla per la seva conservació.

L'any 1871, Tomàs Viladomiu instal·là una fàbrica de teixits a l'indret que posteriorment s'anomenaria Viladomiu Vell, seguidament i mica en mica va anar construint els primers pisos pels treballadors, l'església, la torre, altres blocs de pisos pels treballadors,.. formant una colònia tèxtil. En una primera època les escoles de Viladomiu Vell eren a l'edifici del costat de l'església, adossat a ponent.