Escola Catalunya
Sant Adrià de Besòs

Oriol Bohigas, Josep Martorell i David Mackay
    Si (IPA)
    Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (Via Augusta, 202-226 -08021, Barcelona).
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Edifici escolar de planta rectangular, consta de dues plantes i una secció transversal amb un buit central que permet il·luminar des de la coberta l'espai central, que a la planta baixa es converteix en el cor de l'escola, un espai que serveix tant de vestíbul, com de biblioteca i sala d'activitats comunes. La coberta és a dues aigües i el carener paral·lel longitudinalment. Disposa d'una superfície total de 2963 m², a part del pati i els poliesportius, els quals sumen un total de 4155 m². Té un eix de composició lineal, que segueix el curs del riu i engloba gairebé tot el solar. Aquest fet dóna tres façanes com a exteriors aprofitables. D'aquestes, una es resol amb plafons grossos de formigó armat, mentre que les altres dues es resolen amb parets construïdes amb blocs de formigó i gelosies de formigó vidrades.

Escola infantil i primària . Cal destacar l'arquitectura del mateix edifici, ja que fou construït pel grup d'arquitectes MBM, format per Oriol Bohigas, Josep Martorell i David Mackay, basant-se en l'esquema del projecte premiat al concurs públic de Centres Docents promogut pel ministeri d'Educació i Ciència l'any 1979. El 1983, any d'inauguració de l'edifici, és seleccionat pels premis FAD. Aquest grup d'arquitectes el formen Bohigas i Martorell el 1951, afegint-se deu anys més tard David Mackay, i el 2000 els últims integrants: Oriol Capdevila i Francesc Gual. Junts duen a terme molts edificis o espais de prestigi com ara el parc de la creueta del Coll, el campus de la ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona, el Tecnocampus a Mataró, o l'escola Garbí a Esplugues de Llobregat, així com el conjunt Friedrichstadt a Berlín o el parc d'Espanya a Rosario (Argentina).

A inicis de la dècada del 1980 el barri de Sant Joan necessitava un nou equipament per poder garantir l'accés a una educació pública amb els mitjans necessaris als nens i nenes del barri. D'aquesta manera, l'Ajuntament va oferir al ministeri uns terrenys per a la construcció de dos grups d'EGB, un institut de BUP i una formació professional a la zona Marina-Besòs. A finals del mateix any, el consistori modificà la petició: en lloc d'un centre amb vint-i-quatre unitats d'EGB, se'n va sol·licitar un amb setze i quatre de preescolar. Després d'això, el juny de 1982 la Generalitat demanà al consistori que els terrenys cedits al ministeri es canviessin i se cedissin a la Generalitat, que tenia les competències en educació.