Escola Alfred Mata
Puig-reig

Carretera de Casserres

BIPCC
    Ajuntament de Puig-reig
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Es tracta d'un edifici format per dos cossos perpendiculars, la disposició del qual adopta forma d'"L". En el cos que sobresurt a la façana sud-est es troba l'entrada, assenyalada per un teulat a manera de porxo, suportat per una columna clàssica. Tot l'edifici està arrebossat i pintat, a excepció de tres petites finestres de mig punt revestides amb maó vermelles que es disposen en la façana principal i en les laterals a la planta sotacoberta, com únic element decoratiu. El sostre, de teula àrab, a l'igual que el ràfec també estan pintats en vermell. Totes les finestres de la façana principal són alineades i de les mateixes dimensions, fruit del a moderna reforma i ampliació que es va fer de l'edifici.

A la façana principal hi ha una placa commemorativa en la que apareix l'any de construcció: 1926

L'escola municipal "Alfred Mata", avui CEIP Alfred Mata, fou una iniciativa de l'Ajuntament de Puig-reig que aconseguí el recolzament financer de l'industrial Alfred Mata, propietari de la fàbrica i colònia de Cal Casas. L'obra es fruit dels anys en que el municipi empren importants obres d'infrastructura, com per exemple l'Hospital i a més de l'escola municipal, les dues escoles religioses, la de nens i la de nenes, regentades pels germans de La Salle i les Germanes Dominiques de l'Anunciata. L'escola, a més de disposar d'amplis espais, comptava amb una zona de jardins que s'integraven al seu entorn forman una plaça on dominava la vegetació. Malauradament, les obres d'urbanització d'aquesta plaça als anys setanta del s. XX van malmetre aquest espai públic.

R.SERRA (1982). "Aproximació a la història de Puig-reig", Puig-reig 1982.
    R. SERRA (1997). "Els orígens de Cal Cases de Puig-reig", L'Erol 47, Berga, p. 22-27
    CLOTET, D. I SERRA, R. (2005). "Mestres i alumnes", a Histories del riu. El llegat de les olònies, Regio7, p.47-48
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.15