Escala volada del Grauet
Castellbell i el Vilar

El Grauet

Jordi Montlló i Laura Bosch

Escala volada ubicada en un marge de pedra seca a mà esquerra, pujant pel camí del Grau, davant mateix del mas abandonat del Grauet. Aguanta un bancal de terra erma on antigament s'hi havia plantat olivera. Encara avui es poden observar un bon nombre d'ullastres que creixen en diferents indrets del turó. El mur on s'ha disposat l'escala, mesura uns 40 metres de llargària per uns 2 metres d'alçada aproximadament. Al mig d'aquesta paret, de molt bona factura, hi ha quatre graons de pedra distants de 30 centímetres cadascun. Aquests graons estan fets amb pedres allargassades encastades adientment, en el sentit oposat del mur i reforçades amb un contrapès col·locat a l'interior durant el rebliment. Si no tenen cap fissura ni cap punt feble, permeten accedir d'una terrassa a l'altra sense cap mena de dificultat.

La distància del primer graó fins al nivell de terra actual és de 0,75 metres. El més probable és que originàriament el nivell de la terra conreable fons més alt i que hi hagués senzillament una pedra o roc més o menys quadrat, que permetés l'accés de manera natural fins al primer graó. Aquest és un fet força comú a tota la zona i a la comarca en general del Bages.

Els elements més destacables en un paisatge amb un passat vitivinícola i de conreu d'olivera i ametller, com és Castellbell i el Vilar, són les construccions de pedra seca, els marges i les parets. Els marges o marjades de pedra són veritables murs de contenció de terres que configuren el paisatge en feixes, bancals o terrasses. Es construeixen allí on la pedra és fàcil d'obtenir i en pendents en què el conreu seria molt difícil o gairebé impossible. Els marges alhora són beneficiosos ja que tenen una funció de regulació hídrica important. Pel seu paper estructural i funcional, si no hi ha un manteniment en el temps, fa que els seu deteriorament pugui comportar canvis irreversibles en el sosteniment i la fixació del sòl.
    En els marges de gran llargària i desnivell, les escales volades són molt útils ja que faciliten la comunicació entre terrasses.