Ermitatge núm. 1
Sant Esteve Sesrovires
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Aquest ermitatge forma part d'un conjunt de tres que se situen a la vall sud d'una petita vall boscosa que s'esten a la riba esquerra de l'Anoia. L'ermitatge núm. 1 es localitza al peu del Puig del Revell, en el seu vessant sud-oest. Es tracta, sens dubte, del més interessant de tots tres pel seu bon estat de conservació. És cavat a la penya i té una planta lleugerament ovalada de 2,10 m d'amplada per 2,45 m de llargada. La porta s'obre al sud i sud-oest i fa aproximadament 150 cm d'amplada per 120 cm d'alçada. La seva coberta és una volta rebaixada a la roca que no arriba a ser una volta de canó. L'alçada màxima, a l'interior, és d'1,42 m i la mínima d'1,19 m. Entrant, al fons a ma esquerra, hi ha un armariet buidat a la roca de forma gairebé quadrada i, al fons a la dreta, una xemeneia de forma trapezoidal excavada a la roca i amb una sortida de fums que perfora la pedra i la capa de terra que la cobreix fins arribar a la superfície. L'últim tram de la xemeneia, en travessar l'esmentada capa de terra, està molt ben construïda, amb pedres ben col·locades formant un forat de forma gairebé quadrada. La ceràmica trobada correspon als primers segles medievals.
Manuel Riu va descobrir aquests ermitatges l'any 1974 i els va datar entre els segles IX i X i assenyalà els paral·lelismes que tenen, per exemple, amb els trobats a Andalusia o bé a la Rioja. Per accedir al jaciment cal agafar la carretera BV-2293 que, des del nucli urbà de Sant Esteve Sesrovires es dirigeix cap a la carretera B-224. Un cop en aquesta carretera cal anar cap a l'esquerra en direcció Martorell. Just al punt quilomètric 25 hi ha la carretera BV-2433 que va en direcció a Castellví de Rosanes. Després de passar el revolt que va per sota la carretera, a uns 400 m aproximadament, hi ha un trecall a mà dreta que es dirigeix cap al Puig del Revell on estan situats els ermitatges.
Història
L'any 1974 Manuel Riu descobrí tres possibles ermitatges. L'any 1993 aquesta zona fou prospectada per Montserrat Coberó amb motiu del projecte de construcció de l'accés ferroviari a la factoria Seat-Volkswagen de Martorell. Aquesta zona també es prospectà l'any 2001 amb motiu del projecte de construcció del subtram Sant Llorenç d'Hortons-Sant Esteve Sesrovires de la línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-Frontera francesa, tram Lleida-Martorell.
Bibliografia
RIU, Manuel (1978). Els primers eremitoris mossàrabs de Catalunya. Fonaments 1, Curial. PAGÈS i PARETAS, Montserrat (1983). Les esglésies pre-romàniques a la comarca del Baix Llobregat. Institut d'Estudis Catalans, Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, núm. XXXII. BARRAL, Xavier (1981). L'art pre-romànic a Catalunya. Edicions 62. Barcelona. pp.29 BOLÒS i MASCLANS, Jordi (1982). Catalunya Romànica. Vol. XX El Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme. Enciclopèdia Catalana, Barcelona.