Ermita de Sant Jaume
Castellet i la Gornal

Plana de Cal Marquet. Nucli de Clariana

Enderrocat
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

De l’antiga capella de Sant Jaume es conserva el perímetre de la capella, de pedra i argamassa. Es tractava d’una construcció de planta rectangular finalitzada amb un absis semicircular. Dins aquest espai s’ha edificat una capelleta de pedra, tipus padró, que acull la imatge de Sant Jaume.

Una de les campanes de l’església de de la Mare de Déu de Montserrat, la més petita, prové de la capella de Sant Jaume. En ella si llegeix: “Santa Maria ora pro nobis. Me feu J.P.H. Promarol any 1831.

L’ermita de Sant Jaume va ser destruïda durant la guerra civil (1936-1939). L’any 1968 al costat de les restes de l’edificació es va construir l’església de la Mare de Déu de Montserrat.

BASSAGODA, J. (2005): El santuari de Montserrat a Clariana a I Trobada d’Estudiosos del Foix. Diputació de Barcelona.