Era del Calaix
Moià

A l'oest de la vila, tocant al camí ral
    A tocar el camí ral

L'era està en força bon estat, però l'edifici no té teulada.
    Francesc Roma

Es tracta d'una era feta amb rajols quadrats i bordejada per un perímetre de pedres de gres posades en vertical. Fa 19 x 21 metres.
    A la banda de llevant, i per sota de l'era, apareix un petit edifici, amb porta de llinda plana a la banda sud, i dues plantes. A la part de sota hi havia les quadres, i la part de dalt servia com a lloc per resguardar les persones que estaven batent a l'era. Més endavant s'hi va annexar un altre cos que feia les funcions de cuina, en aquest cas només amb un únic pis.

Per via oral hem recollit la informació que tot i ser de propietat privada, les persones que pagaven uns diners podien fer-la servir per batre grans o llegums.
    Una altra era d'aquestes característiques es trobava a la casa anomenada Era del Sastre, just a l'entrada del carrer que porta al polígon del Sot d'Aluies.
    En tots els casos, aquestes eres se situaven en espais on acostumés a bufar el vent, per facilitar el garbellat dels cereals o llegums.
    Una de les rajoles de la zona central mostra l'empremta d'una mà dreta d'un infant.
    A Moià hi havia altres eres, com la del Tabola,, avui dia desaparegudes.