Era de can Bellver
Collsuspina

  Moianès
  Bellver

  Coordenades:

  41.84622
  2.17213
  431273
  4633034
  Número de fitxa
  08070-51
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  No es conserven algunes lloses.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  08069A00100015
  Autor de la fitxa
  María del Agua Cortés Elía, OPC Diputació de Barcelona

  Davant l'entrada a la masia Bellver hi ha una era amb el paviment de grans lloses de pedra calcària, feta amb blocs de pedra ben escairats i disposats de forma ordenada. Es tracta d'una de les poques eres que presenten paviment de pedra a la zona. Es troba situada en l'espai que queda entre el conjunt de la casa i els coberts, al camí que accedeix directament a la casa.

  Bellver és una de les masies més antigues del municipi. La primera notícia històrica que es té constància és del fogatge de 1553, que censa la casa a la zona de l'església de Sant Cugat de Gavadons, sufragània de Sant Andreu de Tona. Al 1708 apareix al cens d'Aparici (Iglésias, 1959). La casa passà a formar part del nou municipi de Collsuspina, junt amb d'altres masies de la zona, amb la definitiva organització del municipi a l'any 1841. Tal i com es pot veure en l'estructura de la casa es tracta d'un mas que s'ha anat ampliant en diferents èpoques, i possiblement el seu origen fou simultani de la veïna església de Sant Cugat, amb origen medieval.
  L'era era un dels espais indispensables de les masies, ja que en ella es feia la batuda del cereal, fet que obligava a que el seu paviment fos dur i pla, de manera que es pogués realitzar bé aquesta tasca i després poder recollir el gra sense problemes.