Embassament- Pantà del Foix
Castellet i la Gornal

Pla Especial de Protecció de l’Espai Natural de l’Embassament del Riu Foix - 1193
    Científic/Lúdic/Cultural
    Generalitat de Catalunya
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La construcció de l’embassament es va iniciar l’any 1910 per conduir aigua a municipis veïns però també com a mitjà de regadiu per l’agricultura. Es tracta d’una obra de gran embargadora mitjançant la construcció d’una gran presa construïda amb pedra de la zona. Un cop finalitzada es va realitzar una capa de impermeabilització. La presa té vàries comportes de regulació i extracció d’aigua a diferents nivells. La més baixa avui està inutilitzada degut a l’acumulació de sediments i les altres dues regulen els canals de regadiu a partir d’una petita caseta de pedra. Acabada la presa es va dur a terme la construcció dels canals i sèquies. Al marge esquerre hi havia un canal amb dos ramals, un que conduïa les aigües a Vilanova i la Geltrú i a Sant Pere de Ribes. Al marge dret hi havia un altre canal que conduïa l’aigua a Cubelles i Cunit. La construcció dels canals va finalitzar l’any 1943.

Actualment el pantà té funcions més aviat recreatives

L’any 1901 es va redactar el primer projecte que proposava la construcció d’un embassament al riu Foix. El promotor era Pelegrí Ballester, el geòleg en Jaume Almera i l’enginyer en Gorria. El projecte es va presentar al Ministeri d’Obres Públiques a mà de l’Alcalde Joan Braquer i el diputat Joan Ferre-Vidal i Soler. El projecte fou aprovat a Madrid  l’any 1909 i les obres es van iniciar l’any següent.  La construcció del pantà va finalitzar l’any 1928.

CAPDET, F. (2003): El riu Foix i el seu pantà. Grup d’Estudis Cubellencs -  Amics del Castell.

TUBAU, A. (2002): Vilanova i la Geltrú i el repte de l’aigua. De l’aigua vella (1861) a l’aigua d’Abrera (1998).

TUBAU, A. (2006): L’abastiment d’aigua potable a la comarca del Garraf. El cas de Vilanova i la Geltrú a Actes de VI  Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya, 2003.