Embassament de Sau
Vilanova de Sau

Embassament de Sau
    Al nord del municipi, sota els cingles de Tavertet.

Agència Catalana de l'Aigua. Carrer de Provença, 204-208. 08036 Barcelona
    Joan Casas Blasi

L'embasament de Sau es troba al peu de la cinglera de Tavertet, tot aprofitant les aigües del curs fluvial del riu Ter. Es construí aprofitant el desnivell de la Vall que formen les cingles i el massís de les Guilleries.
    Aquest embassament és considerat com un dels més peculiars del territori català i disposa d'una llargada de 17 km i una amplada de 3 km.
    Sota les aigües del pantà s'hi troba submergit l'antic poble de Sant Romà. Actualment encara, sobresurt la coberta del campanar de l'església, que sol ser indicador del nivell de l'aigua. En períodes de sequera es pot arribar a veure la totalitat de l'església i algunes parts de l'antic nucli.
    La construcció del pantà ha contribuït a canviar la fesomia de la vall de Sau, i s'ha convertit en un atractiu turístic. Al seu voltant s'han estructurat un conjunt d'activitats lúdiques, esportives i turístiques.

El 1962 s'inaugurà el pantà de Sau. La política de construcció de pantans endegada durant la dictadura franquista féu que a mitjans de la dècada del 50 es programés la construcció d'aquest embassament.
    Durant el període de construcció sorgiren diversos nuclis com "les cases dels ingerires" i "Sant Romà Nou" on hi habitaven tan els treballadors que construïen el pantà com els tècnics encarregats d'executar el projecte.
    Finalment el 1962 amb la seva inauguració l'antic poble de Sant Romà quedà sota les aigües i la població es traslladar en altres punts sobretot l'actual nucli de Vilanova de Sau.