Els Tractets
Súria

Edats dels Metalls
    VI aC
    Es troba molt degradat
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Seguint del camí dels Tractets, que surt de la colònia de Santa Maria, es localitza el jaciment en un espai de sol molt erosionat, que constitueix una antiga terrassa de la riera del Tordell, i al costat d'un glacis i d'una rasa actual. En aquest context es veuen en una zona de petit diàmetre, abundants restes de ceràmica a mà, de pasta amb desengreixant gruixut, amb abundant mica daurada. La cuita és reductora. Presenta decoració a cordó (en algun cas apareixen varis sobre el mateix fragment) i pentinada. També s'ha trobat la vora exvasada d'un vas de ceràmica feta a torn. Es troba associada a restes de tàpia cremada per l'ús. El tipus de material sembla poder-se relacionar amb materials sortits en jaciments del Bronze Final IIIB o paleoibèric amb paral·lels propers al Serrat de l'Oca (Puig-Reig), Sant Pere de Pinós o Merlés.

El nom del lloc, Els Tractets", prové de que l'amo de les terres llogava petits trossos de terreny perquè fessin vinyes els pagesos pobres. Segons informació oral un topònim relacionat amb aquest lloc és el de "les Costes de Monpaità".

Jaciment descobert pel Sr. José Rodríguez García

Informació oral de José Rodríguez García