Els Torrents
Castellgalí

Raval dels Torrents. Carretera C16
    Raval dels Torrents. C16.

XVI
    Cortés Elía, Maria del Agua

Els Torrents és la primera casa que trobem direcció a Manresa al Raval dels Torrents i que es troba a l'esquerra de la carretera. És un gran mas que ha estat ampliat i modificat en diferents èpoques històriques i al qual s'han annexionat els cellers i altres construccions més modernes, per habilitar-ho com a restaurant. La casa principal és de planta baixa, dos pisos i golfes sota teulada a doble vessant. Façana principal oberta a migdia amb un remat superior ondulat seguint la tipologia decorativa de masies del Maresme i el Vallès. La porta principal d'arc adovellada es troba darrera d'un porxo al que s'accedeix mitjançant un arc i al pis l'antiga eixida es va tapar amb dos finestrals d'arc de mig punt. L'interior ens mostra les diferents ampliacions fetes a la casa així com altres elements puntuals. La casa té tres crugies a la planta que es repeteixen als pisos. La central és la més antiga, coberta amb volta de canó en la que es conserven unes mènsules sobre les que recolzarien dos arcs paral·lels. La crugia de migdia té un arc apuntat al centre i l'obra és feta amb carreus de pedra ben tallats i disposats. A aquests dos espais, que eren els cellers, donen les boixes de les cinc tines que es trobaven adossades al mur de ponent de la casa. Destaca una premsa de vi petita.

Actualment és un restaurant

Els Torrents la trobem documentada al fogatge de 1553, tot i que ben segur l'existència de la casa és anterior tal i com mostra la seva estructura arquitectònica. Aquesta seria una de les cases importants del terme de Castellgalí que es manté present a la documentació des del segle XVI.

Iglésies. J. (1991). El Fogatge de 1497. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona. Iglésies. J. (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona.