Els Rasots
Sant Joan de Vilatorrada

  Bages
  Sant Martí de Torruella
  Emplaçament
  Camí que va de Cal Pic al mas Vilaclara a l'alçada dels camps anomenats els Rasots

  Coordenades:

  41.74153
  1.78102
  398639
  4621797
  Número de fitxa
  08218-43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Estat de conservació
  Dolent
  El jaciment va ser arrasat a finals dels anys 40 a fi de preparar la terra per cultius.
  Protecció
  Inexistent
  Ref. Cadastral: Pol. 8- Parcel·la 27- Subparcel. C
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00002
  Autoria de la fitxa
  Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

  A finals dels anys 40 van ser localitzades en uns camps entre el mas Vilaclara i Cal Pic quatre o cinc tombes de lloses de pedra en forma de caixa rectangular en sentit est-oest, bastides a partir d'un conjunt de lloses col·locades verticalment en el terreny i d'altres disposades horitzontalment sobre les anteriors, a mode de coberta que contenien restes humanes. Aquestes restes juntament amb les tombes van ser arrasades no conservant-se actualment cap testimoni. Uns metres més al nord, en un camp veí, van ser trobades dues rodes de molí manual de petites dimensions, una amb un forat central corresponents a la mola volandera del molí i l'altre de les mateixes dimensions sense el forat central. També va ser localitzat un fragment corresponent a una altra roda de molí de majors dimensions. Forma part d'aquest conjunt de troballes una pica de pedra rectangular d'uns 30 cm de llargada amb el corresponent rebaix interior.

  A finals dels anys 40 i principis dels 50 els propietaris de la casa anomenada cal Pic van adquirir una propietat que fins aleshores havia estat del mas Vilaclara, en voler adequar-la per a cultius van aparèixer unes quatre o cinc tombes de lloses amb restes humanes. Uns metres més al nord, en el camp del costat, van ser recollides les rodes de molí i la pica rectangular i traslladades a la casa de Cal Pic on encara es conserven.

  BENET I CLARÀ A.(1985), Història de Manresa. Dels orígens al s.XI. Manresa. COMAS I CLOSAS F.(1988), Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402