Els quatre cantons
Sant Quirze de Besora

  Osona
  Els Quatre Cantons
  Emplaçament
  Als quatre camtons fent cruïlla amb la carretera de Berga BP-4854 i la C-17- Z i a carretera de Vidrà BV-527
  567,7

  Coordenades:

  42.100794679694
  2.2166754835812
  435230
  4661264
  Número de fitxa
  08237 - 154
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XiX-XX
  Any
  1880-1901
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Pere Cascante i Torrella

  Nom que rep el barri desenvolupat entre la cruïlla de la carretera de Berga, la carretera de Santa Maria de Besora i Vidrà i la Rambla de la Concepció, actual carretera de Vic a Ripoll. Està envoltat per edificis de la fi del segle XIX com la fonda de Can Roca i el cinema Núria a la cantonada nord-oest, l casa dels Espadaler a la cantonada sud-oest, habitatges unifamiliars a la cantonada sud-est i l'edifici de la Immaculada Concepció a la banda nord-est. Tots ells han estat descrit en fitxes a part degut a l'interès que presenten tots ells. 

  Conjunt arquitectònic format per diferents immobles situats en la cruïlla de Camins de les carreteres de Vic, Ripoll, la de Berga i la carretera de Vidrà. Del conjunt d'edificis que formen aquest nucli, la gran majoria de construccions  com L'hostal d'ena Roca, la congregació de d'immaculada Concepció o la casa dels Espadaler estan abandonats o el seu propietari resideix forra de la població. No obstant això els edificis es conserven en bon estat, amb les cobertes dempeus i les façanes en bon estat.

  El nucli de la carretera de Berga i dels quatre cantons es va començar a desenvolupar a partir de 1840 quan arrel del desenvolupament de les fàbriques tèxtils la vila va tenir un fort increment demogràfic que va comportar el desenvolupament de la vila a l'altra banda el riu Ter i al costat de les carreteres de Berga i Barcelona. En aquest indret ja hi existia un nucli precedent, el de l'hostal Nou que a partir del 1840 es veurà ampliat amb la construcció de la Rambla de la Concepció i amb la creació del nucli dels quatre cantons. Consta que el 23 de gener de 1939 l'exèrcit franquista va bombardejar la zona dels quatre cantons que va provocar la mort de sis persones; una refugiada i veïns de la població. En el mateix atac la fonda Reixach (Can Roca) va rebre l'impacte de les bombes i les seves estructures van quedar parcialment destruïdes. Sembla que l'objectiu principal era l'enderrocament d'un magatzem de municions aèries que afectaren de forma greu les edificacions urbanes. es tractava d'atemorir la població civil. Ràpidament i en acabar la guerra civil la zona va ser reconstruïda i fins que no es va construir la variant de la C-17, va constituir el pas principal de la carretera de Vic a Ripoll. 

  SERRALLONGA URQUIDI, JOAN; 1998. Sant Quirze de Besora de 1714 a l'actualitat. Eumo editorial.

  DDAA. Plafó dels espais de memòria. Grup del memorial democràtic