Els Mollons
La Pobla de Claramunt

    Anoia
    Els Mollons
    Emplaçament
    Al nord del terme municipal de la Pobla de Claramunt.
    542

    Coordenades:

    41.57062
    1.68063
    390000
    4602945
    Número de fitxa
    08165-147
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Cenozoic
    Paleògen
    Segle
    Eocè
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Es tracta d'un singular massís de formació terciària (Eocè), de 542 metres d'alçada, característic per les grans masses de roca que sobresurten al seu coronament, ubicat al nord del terme municipal i encarat cap als termes de Vilanova del Camí i Igualada. En la seva formació geològica es veuen ben assenyalats els seus sediments a les franges horitzontals i ondulants dels seus plegaments formats a base de pedra calcària marina.
    Al peu dels mollons és possible observar l'efecte erosiu de les corrents d'aigua que han anat tallant verticalment el terreny, deixant al descobert els diversos estrats geològics. Aquesta formació geològica és visible des de pràcticament qualsevol punt de la Conca d'Òdena.

    Les tres grans masses rocoses sobresortints al seu coronament, han fet que popularment, i des de temps immemorials, el massís es conegui com ‘els Mollons' i també, encara que molt menys popular entre els locals, com ‘els Tres Mollons'.
    Les execucions que dictaminava la justícia baronial dels segles medievals i moderns es duien a terme de les forques que hi havia ubicades a la falda dels Mollons, a l'indret de les cingleres del Grau i en el lloc que encara conserva el topònim de ‘les Forques', un cop travessat el riu i davant de l'antic Camí Ral.
    El mes de juliol de l'any 1936, la muntanya patí un dels seus pitjors incendis, que afectà el sector del coronament del massís conegut com les Planes. Altres tres petits incendis s'hi van declarar durant els anys 80' del segle XX.

    -RIBA GABARRÓ, Josep (2015-16): "Llibres i mapes de vegetació dels Mollons", Butlletí Municipal, agost 2015-febrer 2016, p. 22.