Els gegants Martí i Laieta
Pallejà

Avinguda Prat de la Riba, 10
    Ajuntament de Pallejà

Taller Sarandaca
    Ainhoa Pancorbo Picó

Els gegants de Pallejà són en Martí Teula de Sobrerroca i la Laieta Canduro i Rovires, noms en honor a la patrona i copatró del poble. Representen uns pagesos ficticis del poble. Estan fets amb fibra de vidre sobre fusta i vestits de roba.

La Laieta pesa 44 kg i fa 3,75 m d'alçada. Vesteix una camisa de color blau clar i una faldilla de flors amb davantal negre. Du a la mà dreta un cistell de maduixes i un pom de flors boscanes a l'esquerra.

El Martí pesa 46 kg i fa 3,8 m d'alçada. Du una camisa llisa de color clar i una faldilla llisa de color marró soc i una faixa negra. Al cap, hi du una gorra. A la mà dreta porta un arpiot, que recolza sobre l'espatlla, i a la mà esquerra du una bota de vi.

Els gegants, en Martí i la Laieta, van nèixer a l’any 1994 al Taller Sarandaca de Granollers. El seu creador va ser el Ramon Aumedes i el seu batejament es va produir el 12 de febrer de 1995. Els padrins van ser en Manel i la Vicenta de Castellbisbal i en Bernat i la Candelera de Molins de Rei.

Fins a la construcció dels gegants nous, inaugurats l'any 2015, sortien el febrer per la Festa Major de Santa Eulàlia, el juliol per la Festa Major d'Estiu i en totes les trobades de geganters on eren convidats.

Actualment surten també tant com poden i solen ser sol·licitats per les festes de Castellbisbal i Molins de Rei, ja que els seus gegants en foren els padrins. Tanmateix, en algunes ocasions són rellevats pels gegants nous, l'Oleguer i la Clara, que pesen menys i són més lleugers de portar.