Festa Major d'estiu
Pallejà

Nucli antic de Pallejà.

Ainhoa Pancorbo Picó

La Festa Major d'Estiu de Pallejà s'escau el segon cap de setmana de juliol. Durant quatre dies es combinen activitats i espectacles amb balls, concerts, activitats esportives i culturals, i d'animació per als vilatans del poble tenint en compte els diferents segments de població.

Dies abans des de l'Ajuntament es convida la població a engalanar els balcons i finestres amb domassos. El tret de sortida de la festa es dóna el divendres amb l'encesa de tres trons, una vallada amb els quarantins d'aquell any i una cercavila d'animació fins a l'edifici de l'Ajuntament, on es fa el pregó institucional. Aquella mateixa nit la població pot gaudir del correfoc amb Cabrits i Dimonis, un espectacle programat per l'ocasió i un concert.

El dissabte se celebra un partit de futbol, una passejada amb bicicleta, una festa d'aigua al parc de la Molinada i, des de fa ja més de deu edicions, una ronda de tapes (Tapatour). Posteriorment hi ha una plantada de gegants i una cercavila amb colles geganteres convidades. Al vespre, ball popular amb orquestra i concert.

Les activitats continuen diumenge, amb un concurs de pintura ràpida, que ja du més de 20 edicions, tobogan d'aigua, trobada puntaire i trobada castellera, concert de cant coral i sardanes. Al vespre hi ha una cantada d'havaneres i un concert.

La festa es tanca el dilluns, amb festa infantil d'escuma, actuacions musicals i, finalment, el tradicional castell de focs.

Antigament, la festa major havia estat organitzada pel Centre Pallejanenc o “Cal Cabra”  i el Casino. S’instal·lava l’envelat a l’hort del castell i es feia ball de gala, ball de tarda i ball de nit. Els balls eren el del Ram, el de Casats, el de la Toia o el del Fanalet.