Els gegants
Arenys de Munt

  Maresme
  Arenys de Munt

  Coordenades:

  41.60975
  2.53849
  461546
  4606552
  Número de fitxa
  08007 - 86
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1986
  M. Àngels Mercader, Jordi MarquèsMaria Auladell, Pilar Perosanz, Lluís Nonell i Pere Hernàndez
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Arenys de Munt (Rbla. Francesc Macià, 59).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Grup de gegants format per una parella de gegants, un gegantó i dos gegantons de drap per la mainada.
  El gegant, que es diu Martí, és un cireraire i la geganta, la Mercè, una puntaire; dues activitats molt característiques d'Arenys de Munt. Els cossos són de fibra de vidre i els cavallets són d'alumini. Tenen una alçada de 4 metres i pesen 45 i 40 kg respectivament. Estan fets per M. Àngels Mercader i Jordi Marquès, artesans geganters d'Arenys de Munt.
  Els noms de Martí i Remei, els patrons de la vila, es van decidir per consulta popular. La Ramona Planes i la Montserrat González van fer la perruca de la Remei; una fàbrica d'Arenys de Munt va donar les puntes utilitzades per fer la brusa de la geganta; Montserrat Artigues va fer les puntes del braç i moltes àvies van donar les puntes que porta en el cistell; Núria Salvà i Mercè Torrent van fer el vestuari dels gegants, i Paquita Roca, Patrocini Fàbregas i Assumpció Roca, de l'Esbart del Centre Moral d'Arenys de Munt, van dissenyar i confeccionar el vestuari dels geganters.

  L'origen dels gegants està lligat a l'activitat del Grup d'Artistes Lliures (GALL) i al grup La Saleta, tots dos grups avui desapareguts. El compromís de tirar endavant una colla castellera es pren en una reunió en el Centre Moral, l'any 1985.
  Van ser presentats en societat a les Festes de Primavera de l'any 1986. Després de l'esmorzar, es va celebrar el bateig, a la plaça de l'església. Els padrins van ser els gegants d'Arenys de Mar i els de Sant Joan de Vilatorrada. A continuació van iniciar una cercavila per tota la població.
  La vida social d'aquests gegants és molt activa, ja que un any després del bateig (1987) ja es van casar. Mossèn Biscuter, un gegant de Mataró, oficialitzà la cerimònia. Els gegants de Canet de Mar i els de Tordera en foren els padrins. També hi va haver ball, amb una coreografia especialment creada per a l'ocasió, i un pastís de set pisos per a dues mil persones.
  L'any 1988 arriba un gegantó, en Tonet, que es va presentar en societat l'any 1989, durant les festes de primavera.
  L'any 1994 es va decidir fer dos gegantons de drap per poder ser portats per la mainada. Els van fer Maria Auladell, Pilar Perosanz, Lluís Nonell i Pere Hernàndez, i els van posar els noms de Cop i Patacada.
  La colla es va formar l'any 1985 i, des de llavors, hi han passat més de 60 persones. Han portat els gegants d'Arenys de Munt a Suïssa, Holanda, Bèlgica i França.
  L'any 2000 la Remei va ser nomenada pubilla del Maresme.

  SALVADÓ, Maria Rosa (no consta) Els gegants, a Descobriu Arenys de Munt. Ajuntament d'Arenys de Munt.