Els Garbers
Granollers

Música i dansa
    Tradició en desús
    Cultural
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Rondalla popular de la que se n’han recollit dues versions, una per Ripoll i l'altre per Milà. La recollida per Ripoll té la referència a l'Obra del Cançoner S-19-20K-XXXVI i diu: "Sortiren trenta minyons. Sortiren de Granollers / s'en van cap a Barcelona / per guanyar alguns diners / guardeu-nos d'aquest motí que varen tenir els garbers".

Una altra versió va ser recollida per Milà i té la referència S-18-18-XXXIX-660,661;1-2 Varis 36. En transcrivim la lletra a continuació "Si n'eren trenta fadrins, partiren de Granollers / si s'en van anar de casa, per guanyar-ne algun diner / a l'entrant de Barcelona / n'encontre dos cavallers / -Voleu-vos llogar, minyons, voleu-vos llogar, garbers? / -Per xo, n'hem marxat de casa / per guanyar-ne algun diner / -A la plaça donen tres rals / jo quatre us en donarè / - anem a sopar minyons / anem a sopar garbers / que n'hi haurà perdiu per home / y encara podé algún mes / en respon un de la colla / això no es sopar de garbers / respongué un criat de casa / ni tampoch de cavallers / Tots se posaren a taula / menos un que ho entengué / pubill si no mous les camens / ton germà no'l veuràs més / el pubill se n'aixecava com si en fora Llucifer / ab un salt n'es a l'escala / ab un altre es al carrer / y ab un altre es a la plaça / y el gran crit Visca els Garbers" (no recorda més) .

Fou cantada per Pere Soler, i anotada la tonada per Mn. M. Cavalleria. La transcripció no s'acompanya de la música, però la de Ripoll quadra perfectament a la mètrica d'aquesta versió.

Coincidint amb la realització del Mapa del Patrimoni cultural de Granollers entorn del 2002 es va procedir a l’enregistrament d’aquesta rondalla musicada. Es van enregistrar les dues versions: la lletra de la cançó amb partitura en versió de Ripoll i la versió de la cançó recollida per Milà, amb música de la de Ripoll.

Els arranjaments musicals de la gravació els van fer Juan Luis Huélamo Gabaldón i Marta Luz Huélamo Gabaldón. Es van fer dues versions en arxius electrònics i es va enregistrar una tercera versió. En aquesta darrera, la part coral fou interpretada per Marta Luz Huélamo Gabaldón (veu femenina), Javier Alonso Lebreros (primera veu masculina) i Juan Luis Huélamo Gabaldón (segona veu masculina), a més de Silvana Solias i Huélamo, Juana Maria Huélamo Gabaldón i Josep Maria Solias i Arís (cors), amb acompanyament instrumental de Javier Alonso Lebreros (Xeremia), Marta Luz Huélamo Gabaldón (pandero) i Juana Maria Huélamo Gabaldón (canya). L'enregistrament es va fer a Madrid el 28 de desembre de 2001, dia dels Sants Innocents.

Un dels enregistraments és un arxiu MP3 que es pot escoltar amb qualsevol reproductor per aquest tipus d'arxiu. L’altre és un arxiu MIDI, que hauria de poder ser interpretat per la tarja de so de qualsevol ordinador.

Els referents i qüestions de context podrien fer portar aquesta rondalla fins el segle XVII o almenys fins al XVIII. Dins del patrimoni musical de tradició oral ressalta, per la seva importància intrínseca, la recopilació forana de materials feta a finals del segle XIX i començament del XX per destacats folkloristes catalans, dins el projecte promogut pel mecenes Rafael Patxot i Jubert, i que es coneix com "L'Obra del Cançoner". Es composa d'un bon nombre de cançons de diversos tipus (cançons de jocs, amatòries, burlesques, romanços, etc) transcrites en suport de paper (lletres i/o músiques en certs casos), i inèdites en bona part. Actualment els hereus del Sr. Patxot han fet una cessió de tots els materials que s'havien aplegat durant anys i que es trobaven a Barcelona i Suïssa, a l'Arxiu de l'Abadia de Montserrat. De la recopilació d'aquest material s'ha tingut accés a una de les dues copies microfilmades que es troben al Centre de Cultura Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya. Dins d'aquest fons es conserven uns quants documents destacables per a Granollers.

BAULIES I CORTAL, Jordi (1986) "Del Decret de Nova Planta al 1850", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 59-64 Granollers: Servei Municipal de Cultura.

MASSOT MUNTANER, Josep (1993-1994) Obra del cançoner popular de Catalunya. Materials. Volum IV. Fascicles I i II. Inventari de l'Arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Barcelona. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

MASSOT MUNTANER, Josep (1993) "La recuperació de l'arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Revista d'etnologia de Catalunya, nº 2, Febrer 1993, p. 132-133. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.