Els Filipinos
Calella

    Maresme
    C. Anselm Clavé, 86 / C. Jovara, 166

    Coordenades:

    41.61311
    2.66125
    471776
    4606877
    Número de fitxa
    08035 - 34
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Francesc de Paula Sellés i Vilaró.
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg del POUM de Calella.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8433
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    1870204DG7017S0001OH
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Casa d'estil modernista construïda a principi del segle XX amb el característic pavelló d'estiu.

    És un edifici entre mitgeres i de planta rectangular que s'estructura en dues crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta plana. El frontis es composa segons dos eixos simètrics d'obertures, trencats per un finestral central a nivell de les golfes. A la planta baixa, el portal i el finestral són d'arc carpanell i sobre seu arrenca una motllura que enllaça amb el balcó corregut del pis. Els finestrals del pis són d'arc conopial amb un guardapols sinuós. A les golfes són també d'arc conopial enllaçades entre sí per una motllura que es prolonga fins al capcer amb una flor esculpida en relleu. El capcer és de perfil sinuós. El tractament exterior dels murs és revestit de llosa a la planta baixa i esgrafiat amb motius florals als pisos superiors.

    El pavelló de mar és un volum entre mitgeres i de petites dimensions. Consta d'un sol nivell d'alçat i té la coberta plana. El frontis presenta un portal d'arc pla de pedra, que enllaça amb una finestra per costat tot formant una obertura singular. Al coronament hi ha un capcer sinuós de perfil trencat. El tractament exterior del mur és arrebossat amb motius vegetals esgrafiats, on amb incrustacions de rajola en forma de roseta.

    Casa modernista construïda a partir de l’any 1902 per encàrrec de Joan Soler Cendra (Amer, 1857 - Barcelona, 1939), comerciant dedicat al comerç i importació de sedes i altres teixits. El senyor Soler, empresari transoceànic de la època, residia a Manila (capital de Filipines, colònia espanyola fins el 1898) i viatjava per tot el món per tal de desenvolupar el seu negoci. Soler i família, estiuejaven a Calella i portaven el servei de la llar, que eren filipins, i d’aquí sorgeix el nom de “Els Filipinos” amb el que encara avui és conegut l’edifici. El projecte es va encarregar a l'arquitecte calellenc Francesc de Paula Sellés i Vilaró.

    Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.

    ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.