Els dracs de Canyelles
Canyelles

C/ Major, 32
    Nucli antic

Colla dels Dracs de Canyelles
    P. Barbado. OPC

Els dracs de Canyelles tenen el seu origen amb el Canyafonts que van sorgir el 2004. Els Canyafonts amb la intenció de crear tantes bèsties d'aigua com número de fonts històriques hi hagués a Canyelles. A partir d'aquí es van anar creant bestiari amb tres dragons i un bou. Els noms dels dragons la Font del Bosc, el torrent de Cal Deux i la Dragona Llacunalba, aquesta última, amb el nom de la font més antiga de Canyelles. La dragona fou construïda ja per foc i aigua, inaugurada per la nit de Sant Joan de 2008; any que també es va fer el canvi de nom de l'entitat de Canyafonts a Dracs de Canyelles.

Per la festa major de l'any 2000 un grup de joves del poble van decidir crear un grup de diables; en Ciscu de la Torre el primer president de la collava reunir diverses vegades uns trenta companys que tenien ganes de fer alguna cosa i finalment, van crear la colla dels Canyafocs. L'antic grup del Gabriel Tardà, ja comptava amb membres molt més joves d'aquesta nova colla. El primer any van aparèixer amb els vestits sense pintar ja que no els va donar temps, desprès de l'estrena però l'Emili Tristan va pintar els primers vestits, tot i que els darrers els van acabar pintant ells mateixos. L'any 2001, amb la crescuda de l'entitat, l'Ajuntament va concedir un espai per la colla a l'antic Ajuntament que encara ocupen avui dia. L'any 2007 neix la colla infantil. La celebració anual dels Canyafocs és el 14 de maig que respon a la llegenda sobre els diables i la caiguda d'un meteorit l'any 1861. L'any 2010 es va fer la celebració del 10è aniversari de la colla fent una exposició de fotos i d'elements pirotècnics al teatre de Canyelles.