Els Cupots
Avinyonet del Penedès

08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
    Riera dels Pelagons

Agència Catalana de l'Aigua, C/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Al terme municipal d'Avinyonet s'hi han trobat dos punts amb una curiosa formació calcària coneguda dins el vocabulari geològic com a "olles de gegant", i a la toponímia local com "els cupons" (riera de Begues) o "els cupots" (riera dels Pelagons). Es tracta de grans cavitats formades en zones calcàries per l'acció de l'aigua i les pedres que van colpejant mica en mica les parets creades en fissures calcàries, generant una mena de grans cups com els destinats al vi, en unes zones en que es produeix una forta caiguda de les aigües a les rieres de Begues i dels Pelagons.

Es tracta d'un indret de gran valor paisatgístic per la seva singularitat, molt apreciat per la gent que els coneix

La veu popular ha anomenat aquests indrets per la seva similitud amb els cups de vi com "els cupots" o "els cupons". En el record recent de la gent està l'haver vist fa dècades un carro encaixat en el de la riera de Begues, provinent d'Olesa. Encara avui s'hi poden veure restes de carrosseries de cotxes i contenidors que han estat arrossegats per la força de l'aigua des de les zones altes de les rieres.