Els Apaiadors
Vilanova de Sau

Al Puig Rodó
    Quasi el cim del Puig Rodó

Dolent
    Edifici totalment enrunat, caldria dur una actuació o estudi més complert per tal de poder-lo recuperar.
    08304A006000210000TK
    Joan Casas Blasi

L'antiga casa es troba totalment enrunada. Es pot resseguir a partir d'algun tram de mur que encara s'observa, tan mateix la major part és enderroc.
    Tan la casa pròpiament dita i els coberts annexes consta que era d'uns 270 m2.
    A més hi ha constància d'una segona casa dins la pròpia finca, situada en la
    cota més alta d'aquesta, a menys de 100 m de l'anterior. Es tracta de L'Apaidor Xic, d'una superfície de 140 m2. Així doncs es pot constatar que la superfície de les dues edificacions del lloc conegut com l'Apaiador és de 270 m2 + 140 m2 = 410 m2.

S'ha documentat aquest indret com a "tipologia: Edifici" ja que així consta a la fitxa de l'Inventari de "Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassolna. Municipi de Vilanova de Sau". Tan mateix per la seva tipologia podria considerar-se un jaciment arqueològic.

Al Nomenclàtor de 1860, es descriu com "Caserio", que situat a 2 km de la capital de l'ajuntament, està format per dos cases habitades constantment, una d'una planta i l'altre de dues.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.