Elements petris decoratius de Cal Rafel
Olvan

a l'entorn immediat i proper de la casa de Cal Rafel.

Sara Simon Vilardaga

Conjunt de diverses pedres commemoratives o simbòliques que es troben distribuïdes per l’entorn de Cal Rafel i la seva proximitat, com al centre de la rotonda que hi ha uns metres més amunt, al carrer del Serrat del Quirze. Les peces tenen formes diverses, quadrangulars, rectangulars o de forma totalment irregular, algunes estan col·locades a manera de monòlit commemoratiu, per ser clarament visibles i exposats, i altres de manera menys específica. Totes compten amb inscripcions gravades, incises en la pedra, algunes amb algun element figuratiu dibuixat.

Trobem per exemple un carreu que té la inscripció  << TAULA TÍPICA / A 66 MTS. >>, la distància està dins una cartel·la en forma de fletxa indicativa de la direcció, i les sigles << F.P.C.>>. Un monòlit disposat verticalment, a la cara del davant hi ha una creu incisa i la inscripció: <<DEU VOS GUARD / DECAU EL DIA / CAN RAFEL / ANY... >>  seguit del dibuix d’un arbre també gravat; al cara posterior indica  <<F. PALAU C. >> i en un dels blocs de suport de la peça situats a la part posterior, la data gravada <<26-V-1966>>.

Una altra peça en forma de llinda plana rectangular hi consta <<QUAN MA ORELLA NO OIRA / QUE US SENTI A VOS OH MARIA QUAN MON>>, al costat, un altre bloc similar a l’anterior amb la inscripció <<VERGE DE LA BONA MORT / DEL CEL DUEU-NOS AL PORT / TINGUEU PIETAT DE MI / EN LA HORA DE MA FI. >> i les inicials <<F. P. C.>>.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.