Elaboració de vi a Bodegues Puiggròs
Òdena

  Anoia
  Can Pau Palomes
  Emplaçament
  A peu de la carretera de Manresa, tot just sortir del nucli antic d'Òdena

  Coordenades:

  41.61086
  1.64548
  387140
  4607458
  Número de fitxa
  08143 - 54
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Vicenç Puiggròs/Can Pau Palomes/Òdena
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  La verema es realitza totalment de forma manual i es recull en caixes de 20 Kg que es descarreguen en una taula de selecció per tal de garantir que tot el raïm arriba al dipòsit amb els grans sencers i completament sans. Malgrat el procés és absolutament artesanal els dipòsits són d'acer inoxidable i estan dotats de control de temperatura, refrigeració i calefacció. Els raïm de cada vinya es vinifica independentment i en dipòsits diferents. El procés continua amb la maceració i pre-fermentació en fred i la maceració i post fermentació amb analítiques periòdiques i controls de qualitat. Un cop finalitzat aquest procés els vins es dipositen en bótes de 300 litres de roure francès de gra fi i on s'efectua la fermentació maó làctica i criança a les mateixes bótes, que oscil·la entre 12 i 18 mesos en funció de la varietat de raïm. Es cultiven les varietats sumoll, garnatxa negra, garnatxa blanca i cariñena.
  Els vins que actualment s'elaboren son Sentit Blancs (amb garnatxa blanca procedent de vinyes de més de 50 anys, envellit mínim 9 mesos en botes de roure i ampolla), Sentits Negre (amb garnatxa negra procedent de vinyes de més de 60 anys, envellit mínim 18 mesos en botes de roure i ampolla) i Signes (amb sumoll i garnatxa negra procedent de vinyes de més de 60 anys, envellit mínim 18 mesos en botes de roure i ampolla)

  Des de 1843 la família Puiggròs ha elaborat vi a la masia de can Pau Palomes a Òdena. L'any 2008 Josep i Vicens Puiggròs van recuperar antigues vinyes i van condicionar la masia per allotjar les Bodegues Puiggròs.