Elaboració de rellotges de sol
Gualba

  Vallès Oriental

  Coordenades:

  41.73206
  2.50185
  458572
  4620148

  Tècnica artesanal que consisteix en l'elaboració de rellotges de sol tot adequant-los al seu emplaçament perquè el funcionament sigui òptim.

  En primer lloc, cal escollir la ubicació del rellotge. Aleshores, cal fer els càlculs pertinents en funció de la posició de l'edificació on anirà el rellotge i també a partir de l'orientació de la paret de suport del rellotge de sol, i traslladar-los a una plantilla en paper del rellotge a mida real. Després, cal situar la vareta o gnòmon al lloc escollit i, mitjançant la plantilla, elaborar el quadrant horari del rellotge de sol a la paret en funció de la tècnica constructiva i decorativa escollida (esgrafiat, pintura, etc.). Programa de càlcul o documentació amb les orientacions necessàries, plantilla del rellotge en paper d'embalar a mida real, vareta o gnòmon, materials i eines de construcció o decoració en funció de l'acabat desitjat (esgrafiat, pintura, etc.), etc.

  Fins a la generalització dels rellotges mecànics de butxaca i de polsera, els encarregats de mesurar el temps i informar de l'hora a les contrades montsenyenques eren els campanars de les esglésies (accionats manualment i que també s'utilitzaven com a mitjà de comunicació de diversos missatges) i els rellotges de sol que presidien les façanes de nombroses masies i també d'algunes esglésies, ermites, etc.

  http://www.rellotgesdesol-cmrs.org