El Vinardell (o Vilardell)
Sant Llorenç Savall

A la capçalera del torrent del Vinardell, sota el coll del Vinardell.
    Vallcàrcara

Dolent
    Mas afectat per la cerca de pedra rústica per a nova construcció, raó per la qual no es queda gairebé res.
    Laura de Castellet i Ramon

Tot el que queda de la gran casa del Vinardell és l'era de rajoles, en un espai d'uns 10 x 12 m. Al voltant hi ha restes de teula i obra que indiquen on hi havia hagut el mas.

La casa estava dempeus fins al darrer quart del segle XX, i se'n conserven diverses fotografies testimonials.

Se'n tenen notícies des de 1328, i fou abandonat a principis del segle XX. Deuria tractar-se d'un mas important i de referència, perquè ha donat lloc a diversos topònims; d'altra banda estava al pas d'una important via de comunicació. Fins als anys 60 encara es conservava gairebé tot dempeus, i sembla que era molt gran, amb dos cossos i alguna llinda decorada; els darrers anys ha estat totalment saquejada per a pedra de construcció de casa rústica, fins al punt de no quedar ni un sol vestigi.

VERGÉS i SOLÀ, Lluís (1971) Foranies i altres coses de Sant Llorenç Savall. Sant Llorenç Savall, edició de l'autor.