El Villaret de Dalt
Tavertet

El Villaret
    Pel camí que surt del km 4,5 de la ctra. BV-5207.

Virgínia Cepero González

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa i un pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a ponent. El ràfec presenta voladís ampli.

Les obertures són rectangulars, de pedra treballada. El portal és descentrat del cos de l'edificació; les finestres tenen els ampits motllurats.

A migdia  hi ha un cos de galeries d'arc rebaixat, sostingudes per pilars de pedra; a la planta, les arcades també s'aguanten sobre pilars.

A llevant hi ha un altre portal descentrat, i una finestra amb decoració floral al damunt; per sobre, hi ha un cap de biga, decorat amb un rostre humà i la data “1766” inscrita.

A tramuntana hi ha una eixida, a nivell del primer pis, i una cisterna.

La façana és de maçoneria de pedra lligada amb morter de calç, amb algun afegitó de totxo, i pedres cantoneres, fetes amb carreus.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

El Villaret de Dalt es troba registrat entre els quinze masos que formaven part de la parròquia de Sant Bartomeu Sesgorgues abans de la pesta negra de l’any 1348.

Va ser reformat i ampliat al segle XVIII.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.