El Vilar - Via de Collsuspina
Tona

    Osona
    Emplaçament
    Costa del Vilar. Des de la zona esportiva de Tona, surt el carrer del camí del Vilar que cal seguir en direcció sud-oest per arribar al mas.
    641,1

    Coordenades:

    41.843773827978
    2.2132514706031
    434684
    4632730
    Número de fitxa
    08283 - 227
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Romà
    Any
    Any -150 / -100, a.C
    Estat de conservació
    Dolent
    Actualment, les restes arqueològiques no estan documentades ni posades en valor.
    Protecció
    Legal
    EPA
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Arq-12. El Vilar Via de Collsuspina. EPA.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA..2726
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    El jaciment es troba prop de la masia que li dona nom, i correspon a les restes estructurals de part del traçat de la via romana de Collsuspina.

    Per una banda, hi ha un conjunt de pedres planes i ben disposades formant una estructura, sense estudiar. Per altra banda, es localitzà un mil·liari romà, les restes del qual aparegueren a tocar del traçat del camí antic. Es tracta d’un bloc cilíndric de pedra blanquinosa amb la base lleugerament quadrada, amb unes dimensions de 1'05 m d'altura per 0'30 m de diàmetre màxim, amb una inscripció en llatí: MANNIUS SERGIUS, fill de MANNIO,PROCONSUL, VII milles.

    L’àrea de protecció arqueològica s’estén per una zona que és susceptible de conservar vestigis històrics i arqueològics a partir de les troballes ja efectuades.

    Es tracta de l'únic mil·liari que s'ha trobat que correspon a la via romana de Collsuspina, i actualment està dipositat al Museu Episcopal de Vic.

    Entre els anys 1945 i 1954, el Sr. Ramon Auferil Druguet, del mas Vilar, va localitzar el mil·liari arran de l’antic camí i enmig del pas. La resta pètria, de grandària considerable va ser traslladada al mas i es va reaprofitar per adequar els accessos. Al cap d’un temps la peça va ser traslladada al Museu Episcopal de Vic, on va ser estudiada. De troballes de mil·liaris, n'hi ha altres referents a Santa Eulàlia de Riuprimer, amb un mil·liari amb inscripció llatina.

    Aquest jaciment forma part del traçat de la via romana de Mani Sergi, que incloïa els mil·liaris que marcaven el recorregut i la distància. Estaven ubicats entre ells aproximadament 1,5 km, i portaven inscrit el número i el nom de qui promovia la via, com és el cas que ens ocupa, on la inscripció ens marca la milla VII, vinculada al procònsol Mani Sergi.

    En aquest cas, no s’ha localitzat tram de calçada romana però sí que es pot relacionar amb el tram documentat a prop de la masia de Can Rotlle.

    LLEOPART, Amadeu.(2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    LOSTAL, J. (1992) Los Miliarios de la Província Tarraconense: (conventos tarraconense, cesaraugustano, cluniense y cartaginense, Institución Fernando el Católico, Zaragoza, p. 11-15.

    MOLES i FONT, M. D (1982) Els ausetans i la ciutat d'Ausa. Patronat d’Estudis Ausonencs. Osona a la Butxaca, 4.

    PLADEVALL, Antoni. (1990) Tona. Mil cent anys de Història. Eumo Editorial/Ajuntament de Tona.

    Inventari Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.