El Vilar
Rupit i Pruit

Mas el Vilar - Pruit
    Sota del serrat del Dipòsit, prop del pla de la Devesa i de la carretera C-153, km. 34,5

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    També està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel mateix catàleg.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta més o menys rectangular, formada per tres cossos adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec reformat sostingut amb mènsules de fusta, i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a migdia. A la banda de ponent se li adossa un volum rectangular amb teulada d'un sol vessant i distribuït en planta baixa i pis. Per la banda de llevant se li adossa un volum rectangular destinat a porxo i cobert amb una terrassa al pis. En general, les obertures són rectangulars i tenen els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. De la façana principal destaca el portal d'accés, d'arc de mig punt adovellat i amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La finestra del seu damunt té la llinda gravada amb l'any 1676. Al costat de llevant, la llinda del finestral està gravada amb el monograma de Jesucrist "IHS" i una creu patent al damunt. A les golfes hi ha una finestra rectangular amb els permòdols motllurats, de forma goticitzant i amb l'ampit decorat amb una creu llatina invertida. En origen, aquesta obertura estava situada al primer pis. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb morter i disposada de forma regular, amb les cantonades embellides amb carreus de pedra.

A la banda de ponent de la masia hi ha dos volums rectangulars adossats, amb les cobertes de teula àrab de dues vessants i els careners perpendiculars a les façanes principals. El volum de llevant, destinat en origen a estable, està distribuït en dos nivells, amb grans obertures rectangulars ubicades a la façana principal i una terrassa descoberta situada a la banda de migdia. El volum de ponent, reformat i identificat com la Cabanya, està destinat al turisme rural. Està assentat damunt del desnivell del terreny, amb uns grans contraforts situats a la banda de migdia i distribuït en dos nivells. Presenta obertures rectangulars amb diverses llindes de fusta i un porxo situat a la banda de migdia. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb abundant morter de calç.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

La primera referència documental relacionada amb aquesta masia es troba en el fogatge de l'any 1497, on apareix mencionada com "Al Vilar" i ubicada dins de la parròquia de "Prohit". Posteriorment, en el fogatge de l'any 1553, apareix mencionat "Pere Vilar", també dins de la parròquia de "Sant Andreu de Pruyt". Posteriorment, aA mitjans dels anys 80 del segle XX, la construcció fou reformada.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 393, 406, 459.