El Vilar
Vilanova de Sau

El Vila s/n
    BV 5201 km 22-23 direcció a Vallclara.

XVI-XVII
    Joan Casas Blasi

Masia planta quadrada amb la coberta a doble vessant i el carener perpendicular a la façana. Disposa d'una planta baixa i un primer pis.
    Per la part de llevant s'adossa a la casa un edifici de nova construcció.
    L'accés a l'interior es troba a la paret nord, lleugerament descentrat respecte al carener. És una porta amb un arc de mig punt adovellat. Just a la part superior s'obre una petit finestra i a una segon a gairebé al bell mig de la façana. Observem inscrita la data de "1576"
    Al sud hi ha un porxo construït sota el ràfec de la teulada, que fou restaurada a finals del segell XX.
    L'aparell constructiu és perfectament visible, i és format per blocs de pedra de mides regulars, algunes repicades i unides amb morter de calç. Es poden observar alguns elements de ressalt en pedra picada.
    Just a l'altre banda del camí hi trobem una cabana de pedra relacionada amb els usos agrícoles que hauria tingut el mas antigament.

Masia situada dins l'antiga parròquia de Sant Andreu de Bancells apareix documentada als Fogatges de 1553 quan hi habitava en Miquel Vilar. Segons les dates constructives sabem que a finals del segle XVI (1576) fou ampliat i reformat.
    Al Nomenclàtor de 1860 el descriu com un Caseriu situat a 12km de la capital de l'ajuntament, era un conjunt de 5 edificis, un de tres pisos habitat i tres d'una planta deshabitats.

A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Impremta de José M Ortiz, 1860.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.