El Vernet
Tona

    Osona
    Emplaçament
    Paratge dels Pins del Vernet. Sortint de Tona des de la BV 5303, a 1km a mà esquerra, hi ha el camí d’entrada a la masia.
    686,9

    Coordenades:

    41.84553
    2.20871
    434309
    4632928
    Número de fitxa
    08283 - 233
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI
    Any
    1573
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Cr-22 El Vernet. BCIL Tipus A.
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VII. Catàleg masies i cases rurals. Id-48. Vernet. BCIL Tipus A.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC - 24444
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002001700DG33C0001DD
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    El conjunt del Vernet el formen una edificació principal i dues construccions annexes, delimitades per un clos a la banda de migjorn. Adossat a la banda de tramuntana hi ha un cobert amb funcions de garatge i magatzem. Un segon cobert, aïllat al nord-est respecte la masia, fa les funcions de magatzem. D'altres de més petits fan la funció de coberts per la llenya i material. 

    L’edifici principal, d’estructura clàssica i de planta rectangular, té una coberta a doble vessant, i el carener perpendicular a la façana. El ràfec presenta una imbricació de caps de teules, una solució molt usada en les masies de la zona. Disposa de planta baixa i pis. Les façanes estan arrebossades amb morter, però en algun punt s’intueix el parament de pedra disposada irregularment i l’ús de la tàpia. L’ús de l’obra vista, amb totxo, està destinat als coberts més recents. 

    La façana principal està encarada a migdia, i conserva la simetria, destacant l’eix central format pel portal adovellat, amb l’escudet amb el nom de la casa i l’any 1573, i la finestra central amb l’ampit motllurat i la llinda amb una sanefa d’estil conopial. La resta d’obertures, presenten la mateixa tipologia, amb carreus treballats.

    El cos situat al sud oest de la masia, de planta quadrada, té accés des de l'exterior del clos tancat mitjançant un tram d'escales elevat que duu a la porta d'entrada. Un primer estudi visual constata que es tracta d'un volum que presenta un recreixement respecte un d'anterior de planta baixa, que deuria tenir les funcions annexes a l'edifici principal.  

    L’edificació principal està separada transversalment en dos habitatges. A un d’ells s’hi accedeix per la part posterior de la casa.

    El Vernet es va construir al segle XVI, en un període de creixement econòmic de Tona, amb la consolidació del nou centre al voltant del Carrer, i coincidint amb una etapa constructiva.

    El Vernet forma part d'una zona ben definida de Tona anomenada La Barroca. Se situava als límits de la part de ponent, assenyalant la franja que va de Güells i el Serrat del Vernet al torrent de Segalers, i que limitava a llevant amb el Pla de Tona i Puigbonic.

    El mas surt en un document del segle XVIII de relació dels masos de la Barroca. Va esdevenir una masoveria del Mas Planell. 

    La Barroca és una zona de paisatge de conreus, torrents, antics molins, vells camins, guixeres i masies disperses, que ja s’esmenta en un document del segle XVII. Alguns masos històrics de la Barroca que s’hi vinculen amb el nom són: Prat de la Barroca, Corominons de la Barroca, el Planelló de la Barroca, el Vendrell, Segalers, entre altres.

    LLEOPART, Amadeu. (2006). Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles. (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós.

    PLADEVALL, Antoni. (1990). Tona. Mil cent anys d’Història. Eumo Editorial. Ajuntament de Tona.

    Inventari Arquitectònic de Catalunya.