El Veïnat
Bigues i Riells del Fai

Camps sobre el torrent de Salt de Núvia, al final del camí del Veïnat

Faltaria manteniment general de les façanes i cobertes, seguint un criteri unitari.
    Anna Soteras i March

Conjunt de cases entre mitgeres, de planta baixa i pis, d'un sol cos, amb origen al segle XVIII. Són de construcció molt senzilla, de paredat simplement emblanquinat i només Can Gumiras presenta les obertures emmarcades amb carreus de pedra treballada. Can Lluc, situada en l'extrem est, es va refer a finals del segle XIX, i actualment es vol rehabilitar.
    El nucli de cases està aterrassat sobre les feixes de sota, aguantat per un mur de contenció de pedra, amb arcs cecs. També s'ha excavat per sota, aguantant el terreny amb voltes de pedra, pels estables dels animals i trasters d'eines del camp. Al davant d'aquest mur també hi ha coberts d'obra, molt malmesos.
    Formen aquest conjunt, començant per l'extrem esquerre; Can Sanfaina, Can Bac, Can Gumiràs i Can Lluc

És un exemple de petit nucli dispers, alineat davant d'un pas, com la Vall Blanca, de Riells del Fai.