El Toneu
Oristà

Sector nord-est del terme municipal
    A 850 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 2'800

Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

El Toneu és una masia situada en la vessant sud de la carena on es trobava el castell de Toneu, al sud-est de l'emplaçament de l'esmentat castell i a l'est del Prat del Toneu, al sector est del terme municipal.
    Es tracta d'una masia de petites dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis i diverses estructures adossades. El volum principal està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, amb carreus de majors delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al nord-oest, té un volum de teulada a una sola vessant adossat perpendicularment a la part esquerra. Aquest volum, junt amb les estructures d'ús agropecuari que hi ha a la dreta tanquen un pati davant la façana, al que s'accedeix a través d'un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta. A la part visible de la façana s'hi observa un portal emmarcat amb pedra bisellada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis. A la part de l'esquerra, que correspon al volum adossat, hi ha una gran obertura amb llinda de fusta a la planta baixa i una finestra emmarcada amb maó al primer pis.
    La façana sud-oest té diverses estructures adossades just davant, a nivell de planta baixa. A la resta de la façana s'observen quatre amples contraforts i dues finestres, al primer pis, emmarcades amb monòlits de pedra treballada i ampit de pedra.
    La façana sud-est presenta, a nivell de planta baixa, una finestra emmarcada amb maó i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, i al primer pis una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una altra simplement emmarcada amb pedra treballada. A la dreta del volum principal hi ha la pallissa de dos nivells, únicament separada del volum principal per una cantonada diferenciada integrada al mur.
    La façana nord-est està dominada completament per la pallissa, bastida amb murs de càrrega de maçoneria de pedra i pilars de maó, amb unes escales d'accés de pedra.

La masia del Toneu va ser bastida entre els segles XVII i XVIII, agafant el nom de l'antic castell de Toneu, situat sobre un turó proper.