El Sull
Saldes

Maçaners. El Sull. 08697 SALDES
    Al costat de la casa Sull, agafant un camí després de Maçaners.

XIV
    Cortés Elía, Mª del Agua

El mas Sull es troba en un lloc elevat a prop de Maçaners. Al costat hi ha un monticle sobre el que s'aixequen les restes dels murs de l'antic castell del Sull. El mas és un edifici de planta quasi quadrangular, cobert amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s'obre a llevant, planta baixa, pis i golfes sota teulada. La porta i les finestres són rectangulars, amb llindes de fusta. L'obra és de lloses de pedra, igual que les cases de la zona de l'entorn. A l'interior conserva la pica aigüera, el foc a terra i el paviment del primer pis de fusta. Al costat de la casa hi ha un cobert de les mateixes característiques.

Està en rehabilitació.

La documentació més antiga que esmenta directament el mas és del 1381, quan Andreu Calceda d'Alp, procurador de Raimunda, filla de Jaume Valls del Sull, venia a Pere Vidal de les Llenes el mas que la seva esposa tenia al Sull. Amb això deduïm que es faria el mas al costat del castell probablement en aquesta època, en algun moment en que viure al castell era difícil pel seu estat de conservació i, molt probablement, moltes pedres del castell s'utilitzarien en la construcció del mas.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.