El Sarrà Sant Quirze Safaja

El Rossinyoler. Est de Sant Quirze Safaja
Passat Sant Quirze agafar la C-1413b direcció Centelles i passat el Km 6 a la dreta

XVI-XX
Núria Cabañas

El Sarrà és una construcció consolidada en època moderna i contemporània. El mas està format per diversos volums independents. El mas és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. A les façanes s'obren un gran nombre d'obertures que combinen l'arc pla amb l'arc rebaixat. En destaca una construcció de la capella de la Mare de Déu de la Providència, situada a l'angle sud-est del mas. Es tracta d'una construcció tipus campanar, de planta quadrada amb la coberta a quatre vessants amb finestres d'arc de mig punt a cada façana.

Altres noms: La Providència No s'ha pogut accedir a la finca.

En els fogatges de 1553 apareix Antoni Serra, hereu del mas Sarrà, pertanyent a la baronia i comtat de Centelles. L'any 1555 Guillem de Carrós i de Centelles, comte de Quirra i baró de Centelles li va fer un nou establiment a Antoni Sarrà del seu mas Sarrà així com dels masos Sabet, Salomó, Cabanyals i Serramiquela, tots ells units a la propietat del Sarrà. L'últim hereu fou Joan Sarrà Cortés, que l'any 1921 es va vendre la propietat a la família Vidal Cuadras. En relació a la capella, la primera notícia documental data de l'any 1860 quan s'hi va celebrar el casament d'Esteve Prat de la Riba amb Maria Sarrà, filla d'Antoni Sarrà i de Rosa Rosàs, casats a la capella del mas Sarrà. D'aquesta unió va néixer Enric Prat de la Riba i Sarrà, creador de la Mancomunitat de Catalunya.

GARCIA-PEY, E. (2007): Recull onomàstic de Sant Quirze Safaja. Institut cartogràfic de Catalunya. Barcelona. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja