El Roquer
Rupit i Pruit

    Osona
    Camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues - Rupit
    Emplaçament
    Al pla del Roquer
    820 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.01138
    2.47113
    456208
    4651175
    Número de fitxa
    08901 - 99
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23482
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 001206800DG55B
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Masia aïllada i reformada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. La construcció s'organitza en una sola planta i té la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars i presenten les llindes planes de fusta. Destaca la finestra de llevant de la façana principal, donat que conserva els brancals bastits amb carreus de pedra. La construcció està bastida amb pedra desbastada i sense treballar disposada de forma regular. Les cantonades estan embellides amb pedra desbastada de majors dimensions.

    A escassa distància a migdia de l'edifici hi ha les restes d'una construcció de planta rectangular bastida amb pedra completament enrunada.

    La masia està inclosa dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

    La primera referència documental relacionada amb aquesta masia es troba en el fogatge de l'any 1497, on apareix mencionat un personatge anomenat "En Roguer" dins de la parròquia i terme de Sant Joan de Fàbregues. Posteriorment, en el fogatge de l'any 1553, apareix mencionat en "Joan Roquer" dins del mateix terme i parròquia. Al mateix temps, l'edifici apareix citat en diversos documents estudiats per mossèn Antoni Pladevall i datats l'any 1799.

    L'any 1937, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola, una part de les terres del mas Roquer foren incautades per ordre de l'alcalde Josep Subirana, donat que el seu propietari (Francesc Roquer) simpatitzava amb el moviment d'esquerres i estava desaparegut des dels primers dies del conflicte.

    Segons la bibliografia consultada, la masia original fou enderroca als anys 80 del segle XX pel seu propietari, poc després del seu abandonament i donat el seu mal estat de conservació. Havia estat un gran casal amb diverses masoveries al seu càrrec. Tenim notícia de les masoveries del Moner (documentada l'any 1799), la Clapera o Casa Nova del Roquer i la Casa Seca o Vella. 

    La construcció actual respon a la rehabilitació d'una cabana que s'utilitzava per emmagatzemar el ferratge i la palla pel bestiar, la qual comptava amb obertures emmarcades amb carreus de pedra. Aquesta rehabilitació es dugué a terme entre els anys 2012 i 2020 aproximadament.

    CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 139.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan (2014). Catàleg de masies i cases rurals. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació M52.

    IGLÉSIES, Josep (1979). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 455.

    IGLÉSIES, Josep (1991). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Col. Publicacions de la Fundació Salvador Vives Casajuana, 111-112. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 262.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 398-401, 459, 460, 469.