El Roc Gros
Sant Julià de Cerdanyola

María del Agua Cortés Elía. OPC

El Roc Gros forma part de la zona natural del Forcat, essent un dels estreps que, junt a la serra del Candara configuren aquesta formació geològica en forma d'enforcadura i que en certa forma recorda al proper Pedraforca. Té una alçada de 1083m. Un corriol senyalitzat permet accedir a la zona del Forcat i el Roc Gros, que puja per la zona de les Deveses i les feixes amb murs de pedra que la configuren. Un camí des del Forcat permet pujar fins al cim del Roc Gros, on hi ha una senyera que es veu clarament des del territori del voltant. El camí senyalitzat és un sender de petit recorregut, el PR C-129.

Des de fa uns quinze anys, en coincidir la Festa Major amb l'onze de setembre, se celebra la cerimònia d'imposició de la senyera al Forcat, que es canvia cada any en aquesta data i s'ha convertit en un dels actes de la Festa Major de Sant Julià de Cerdanyola.