El recolliment de Cabanas
Oristà

Sector nord del terme municipal
    A 200 metres de la carretera B-432, punt quilomètric 5'000

Una part del mur de càrrega frontal s'ha començat a desprendre.

El recolliment de Cabanas es troba adossat a un marge pocs metres a l'oest de la masia de Cabanas.
    Es tracta d'una estructura petita, amb un espai interior de poc més de tres metres per dos metres, amb una alçada d'uns 2'40 metres. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra amb algunes parts d'obra, amb cantonades diferenciades amb carreus treballats i coronada amb un ràfec que és de pedra en els contraforts laterals i d'obra en la part central. L'estructura està formada per una sala coberta amb volta de canó de rajols i dos contraforts adossats al marge que donen solidesa a l'estructura. L'únic accés està orientat al sud-est i es troba en un lateral de l'estructura central, que sobresurt lleugerament respecte els contraforts. Aquesta porta, de petites dimensions, està emmarcada amb carreus treballats. L'altra obertura que hi ha a l'estructura és una petita finestra emmarcada amb rajols situada a la façana principal de l'estructura.

Els recolliments eren estructures bastides per donar acolliment a la gent més necessitada que passava per una masia o un nucli de cases. D'aquesta manera, quan algú necessitat arribava a una masia demanant ajuda, hi havia una estructura on podia dormir sota aixopluc. Habitualment, els habitants de la masia, no només facilitaven un lloc per pernoctar, el recolliment, si no que també solien donar menjar i beure als més necessitats.