El Quer
Cercs

Al sud-oest del nucli de Sant Corneli.

Sara Simon Vilardaga

Antiga masia totalment reformada. Mostra una estructura de planta rectangular, consta de planta baixa, dues plantes pis i un nivell sota-coberta. Té teulada a dos vessants amb carener perpendicular a la façana de llevant, que és la que actua de façana principal. Les obertures mostren una configuració regularitzada i homogènia en el conjunt de les seves façanes, especialment en la façana est i la sud. Destaca la façana principal, que obra a llevant, la qual compta amb dos nivells de galeria, a planta baixa i primera, conformats per cinc registres d'obertures d'arcs de mig punt fets de maó massís sobres pilars del mateix material. Aquesta façana no és la façana originària, ja que conforma una ampliació del volum de la masia per aquest extrem, tot cobrint la que devia ser l'antiga façana. Els murs són de carreus desbastats i a les cantonades, carreus més ben escairats en el volum de l'estructura primigènia, ja que a les cantonades de l'ampliació del cos de galeria, els angles són de maó massís; la majoria de les obertures són emmarcades en maó massís. L'edifici està bastit en un terreny amb cert desnivell, fet que determina que les façanes mostrin diferents alçats visibles i permet que tenir un accés a l'interior a nivell de planta primera.

La masia està catalogada com a BCIL núm. 999-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

La masia mostra uns elements arquitectònics propis dels segles XIX i XX, encara que la primera construcció podria ser molt anterior; tanmateix, el volum més antic de l'estructura actual no conserva elements arquitectònics visibles que permetin precisar cronologies anteriors. En conjunt, el volum primigeni podria ser obra del segle XVIII o fins i tot XIX, amb l'ampliació del volum a partir de la construcció del cos de galeria, configurant l'actual façana principal; actuació realitzada segurament al finals del segle XIX o inicis del XX.
    La fitxa de l'IPAC esmenta l'existència de restes properes que podien correspondre a l'estructura més antiga del mas, també es situa la construcció de l'actual edifici a inicis del segle XX.
    A nivell documentalment, podem fer referència a la cita de la masia en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de Sant Salvador de la Baells, en que hi ha anotat el Quer.

PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU 5. Ajuntament de Cercs