El Pujol de Baix
Cercs

Fora del nucli de Cercs, a uns 250 metres a l'oest del nucli. Prop de Cal Conill.
    accés a peu a través del sender que porta del nucli cap a l'ermita de Sant Jordi.

en avançat procés d'enrunament.
    Sara Simon Vilardaga

Les restes de la masia coneguda amb el nom de Pujol de Baix es troben avui dia força malmeses i cobertes de gran quantitat de vegetació que impedeix veure la majoria de les estructures conservades. En aquest sentit es distingeix el perímetre de la casa, que mostra un edifici de planta rectangular, i del que es conserva gran part dels murs fins alçada del primer forjat i en part d'una de les façanes fins a primer pis. Els murs són de paredat irregular junt amb carreus desbastats, les cantoneres són formades per blocs més o menys ben escairats. Pel que fa a les poques obertures visibles, aquestes són de constitució senzilla sense elements a destacar. Al costat nord, nord-oest, de la casa hi ha les restes d'una altra construcció, probablement el paller. També s'endevinen restes d'altres possibles annexes menors.

La masia del Pujol de Baix consta esmentada a mitjans del segle XIX, en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble Cercs, en la qual hi consta registrat Clement Marginet. Encara que són poc visibles les estructures conservades, els elements visibles mostren una tipologia constructiva que pot correspondre a una masia de cronologies anteriors. En el municipi també hi ha el Pujol de Dalt, situat més al sud, a l'altra banda del torrent de les Garrigues; era una casa que es documentava al segle XIX però que es va refer totalment.