El Pujol
Subirats

Al carrer del Pujol, al nucli urbà de Sant Pau d'Ordal

Oriol Vilanova

Gran masia d'aspecte senyorial, de planta quadrada amb tres plantes i teulada a dues vessants coberta amb teula àrab i amb una xemeneia. Destaca la façana lateral principal, llisa, orientada al sud-oest, dividida per ràfecs a tres nivells, cadascun dels quals correspon a cada pis. Les obertures de la façana estan perfectament alineades una a sobre de l'altre a partir d'aquesta divisió en pisos, atorgant al conjunt una composició simètrica.
    La planta baixa queda centrada a partir de la porta d'entrada, d'arc escarser de pedra de grans dimensions. La porta d'entrada a la casa és de fusta i vidre; les línies de fusta on s'encaixen els vidres tenen formes ondulades, sobretot a la part superior, mentre que el portal on aquesta s'encaixa presenta arc escarser. Dues finestres flanquegen la porta, una a cada banda, igualment d'arc escarser o rebaixat, de marc de pedra i amb porticons de fusta.
    A nivell del primer pis destaquen els tres balcons amb barana de ferro forjat, el del centre lleugerament més ample que els laterals, i les portes dels mateixos de forma rectangular amb porticons de fusta.
    El segon pis, finalment, presenta tres finestres quadrades, amb marc de pedra, a l'igual que la resta d'obertures de la façana, sense balcó ni barana, i també amb porticons de fusta.

El seu aspecte actual és fruit d'unes obres de reforma realitzades a principis del segle XX.

Els orígens de la masia es remunten al segle XVI; l'any 1591 apareix documentada com la Casa de Jaume Raventós del Pujol. Aquest personatge formava part del govern municipal. L'any 1681, el senyor Pau Raventós del Pujol apareix en un llibre de la rectoria de Sant Pau d'Ordal, concretament en una acta de les reformes que s'han fet a l'església.
    La masia va ser propietat de la família Raventós del Pujol fins el segle XIX, en què passa a la família Bou. Esteve Bou i Raventós realitzà les obres de reforma de la masia, segons consta en una petició d'obres amb data 27 de juliol de 1901, conservada a l'arxiu municipal. Segons la senyora Àngela Bou, actual propietària, el seu avi Esteve Bou, juntament amb la seva família, van marxar a viure a una casa del poble mentre van durar les obres. Aquesta senyora confirma oralment que abans de les reformes la façana de la casa mirava a llevant; l'actual ubicació de la façana és fruit d'aquestes remodelacions.

COLOMÉ, Josep (edició) (1997): "Els móns d'Isidre Mata del Racó. Notes d'un propietari pagès al Penedès de la fi de l'Antic Règim". Llibres II i III. Transcripció de Raimon Soler. IEP, "Estudis i Documents", vol. XIV; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, "Història de la vila", nº4. Ed. Ajuntament de Subirats; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia i l'Institut d'Estudis Penedesencs.