El Puig
Cercs

Situada a peu de l'accés al nucli de Cercs des de la C-16 en sentit nord.

XVI-XX
    Sara Simon Vilardaga

El Puig configura un petit agrupament de diverses cases, de característiques arquitectòniques molt divergents. L'edifici central, que destaca del conjunt, i sembla que el més antic és el que defineix una estructura exterior de masia, formada per una planta rectangular amb diversos cossos adossats al seu voltant, té coberta de teula àrab a dos aigües, murs bastits en pedra d'acabats diversos i amb la superfície dels murs parcialment coberts d'un arrebossat bast. Compta amb planta baixa, planta pis i nivell de sota coberta; la façana principal és orientada a migdia. La majoria de les obertures visibles són de tipologia senzilla. Aquesta masia mostra una configuració dels espais ben diferenciada de la que degué ser l'original, mostrant-se repartida en diversos habitatges, els quals compten amb accessos independents. Diversos dels cossos afegits són de tipologia i materials contemporanis, fet que tampoc permet una visió del conjunt de l'estructura originària. Al seu voltant hi ha altres estructures d'habitatge, podem diferenciar una casa, a tocar del costat sud-oest, d'aspecte exterior contemporani, almenys pel que fa als materials visibles. Uns metres al costat a llevant, hi ha una altra casa, en aquest cas de planta rectangular, formada per planta baixa, primer pis i sota-coberta; té teulada a dues aigües amb el carener orientat est-oest. Dins el mateix recinte hi ha una altra edificació que conforma un altre habitatge, a més de coberts i annexes diversos.

La gran quantitat cossos adossats a les estructures i d'annexes del conjunt no permeten una bona visió dels elements originaris.

El Puig consta documentat com a una antiga masia almenys des del segle XVI, no sabem si conserva elements originals d'aquesta època. En qualsevol cas, l'estructura actual respon a una diversitat de modificacions i ampliacions de la masia, experimentades en diferents fases constructives i que mostren una ocupació continuada del lloc segurament des del segle XVI. La masia formava part de l'església de Santa Maria de la Baells. La casa principal, corresponent a la pròpiament a la masia el Puig, va ser dividida en diversos habitatges en època relativament contemporània, segurament en el moment de creixement del nombre d'habitats del municipi arran de les explotacions mineres i de les necessitats de mà d'obra que van propiciar l'arribada de nouvinguts.
    En relació a les referències documental, fer esment a que en el fogatge del 1553 consta un tal Joan Puig com a batlle de la parròquia i terme de Serrals i la Baells, personatge que podria tenir vinculació amb la masia del Puig.
    També al 1856 continuem trobant el cognom Puig vinculat a la masia, així en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de la Baells hi ha anotada la masia Puig, en la qual hi consta Joan Puig.
    Encara que la construcció de la casa pot datar del segle XVI, període del qual és possible que conservi restes, la fisonomia actual és resultat de les diferents fases constructives que ha experimentat la masia, essent molt visibles les estructures de factura contemporània.

IGLESIAS, Josep (1979): El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives Casajuana, Barcelona
    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa Inv. 18. Ajuntament de Cercs