El Pla de la Tomassa
Sant Martí Sesgueioles

Anoia
    Pla de la Tomassa. El jaciment està situat en una zona boscosa a la part alta del Pla de la Tomassa, entre dos camps de conreu.
    Emplaçament
    A 290 metres al SE de Can Balard. Des de Can Balart accés pel camí de Sant Valentí fins primer trencall a la dreta (camí secundari)
    639

41.7001
    1.51453
    376399
    4617546
    08228 - 56
    Catàleg de béns a protegir (2012), POUM Sant Martí Sesgueioles.
    Número de registre: 12016. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble Patrimoni Arqueològic
    Científic/Cultural
    08228A004000010000LM
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

Es tracta d’estructures que formen diverses estances ocupant la totalitat del turó, fetes amb pedra seca. Aquestes estructures formen dos conjunts, separats per uns 10 m. El grup de l'est ha estat seccionat parcialment pel camí.

La intervenció arqueològica de 2021 ha fet aflorar una construcció amb parament de carreus ben escairats, es conserven cinc fileres de mida gran a la base i a les cantonades. L’edifici no ha estat totalment excavat, però es pot intuir un edifici poligonal de murs potents. A l’altra extrem, apareix igualment uns murs de característiques similars en un punt elevat des d’on hi ha una visió panoràmica del territori circumdant.

Autor imatge n. 3, materials arqueològics: Marc Antoni Lladó

El jaciment va ser descobert pel Sr. Ramon Manau (veí del poble de Sant Martí Sesgueioles) l'any 1995. Segons els autors de la carta arqueològica, a la zona del camí apareixien nombrosos fragments de ceràmica gris medieval. En el fitó de sorrenca, a 10 m a la zona sud de la casa, hi havis algunes cavitats excavades d'ús desconegut. La seva conclusió és que es podria tractar d'un petit mas medieval que cronològicament se situaria entre els segles IX i XIII, per l'absència de ceràmica vidriada. L’any 2021 el jaciment va ser objecte d’una intervenció arqueològica.