El Pla
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la zona oest del terme municipal, entre els masos Mussarra i el Bosc.
  Emplaçament
  situat en una zona boscosa, quedant força amagat per la vegetació.
  595

  Coordenades:

  41.75167
  1.99548
  416485
  4622693
  Número de fitxa
  08128-18
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVII?
  Estat de conservació
  Dolent
  es troba en avançat estat d'enderroc.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08127A005001850000E
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Les restes del mas el Pla són escasses, bàsicament uns trams de mur de poca alçada, formats per carreus desbastats de mides diverses, la majoria més aviat allargats, junt alguns blocs també desbastats de mides més grans. L'espai que ocuparia la planta del mas es troba força cobert de vegetació que amaga part les restes conservades. L'indret on està ubicat és un punt lleugerament elevat, vers el sud-oest del mas el Bosc, en una zona en la que el bosc ha anat ocupant terreny.

  El mas s'ubica a la Serra del Pla.
  Autor de les imatges: Gustau Erill Pinyot.

  El mas el Pla formava part del mas el Bosc, constant documentat almenys al segle XVIII; concretament al 1732 el mas Alzina, el mas el Pla i el mas Pujol eren possessions del Bosc. En la bibliografia es dóna notícia que al mateix segle XVIII el mas el Pla es trobava deshabitat.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.