El Pedrús
Sant Julià de Vilatorta

Pla de la Mata
    A uns 100 m a llevant del PK 2,5 de la carretera BV-5202.

Virgínia Cepero González

Masia formada per dos cossos adossats de planta rectangular. Es troba assentada damunt de la roca, en un indret amb cert pendent.
    El cos de ponent consta de planta baixa i pis, i el cos de llevant consta de planta baixa, pis i golfes. Les cobertes dels dos cossos són a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener paral·lel a la façana.
    El parament dels murs és de pedra lligada amb morter de calç. Algunes parts de la façana encara conserven l'antic arrebossat.
    La façana, situada a migdia, presenta quatre portals rectangulars, dos portals principals i els altres dos més petits. Al primer pis s'hi obren tres finestres, dues amb ampit motllurat, i a les golfes una finestra i una petita galeria. Es conserva un antic rellotge de sol en molt mal estat.
    A la façana de llevant hi ha un portal al primer pis, i a la façana de ponent tres finestres a nivell del primer pis.
    Al davant de la casa, hi ha unes grans lloses de pedra dretes, un antic pou i la bassa.

Segons la data inscrita a la llinda del portal d'entrada, la masia fou construïda l'any 1701, i segons la data inscrita a la llinda d'una de les finestres de la façana, fou ampliada i reformada l'any 1805.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.